Infekciu stredného ucha môžu spôsobiť napríklad nádchy, chrípky alebo alergie. Môže byť krátkodobá, ale aj pravidelne sa opakujúca – chronická. Infekcia stredného ucha sa môže objaviť u počujúceho dieťaťa, aj u dieťaťa s poruchou sluchu.

Častým problémom je u detí s rázštepom podnebia alebo detí s Downovým syndrómom, pretože majú zhoršenú funkciu sluchových (Eustachových) trubíc.

Akútny zápal stredného ucha (otitis media acuta)

je častou chorobou u malých detí. Jeho príčinou môže byť:

  • infekcia, ktorá sa dostane z nosa a hltanu cez Eustachovu trubicu až do stredného ucha,
  • infekcia, ktorá sa roznesie krvou (chrípka, ovčie kiahne…),
  • pretrhnutie bubienka, následkom ktorého sa dostanú z vonkajšieho prostredia do stredného ucha vírusy alebo baktérie.

Ak má vaše dieťa zápal stredného ucha, môže:

  • pociťovať pichanie, bolesť alebo zaľahnutie v uchu, pre ktoré je viac plačlivé a nervózne. Nepokoj sa zhoršuje v ľahu, keď sa mu viac prekrví hlava a krk.
  • mať zvýšenú teplotu (hlavne bábätká),
  • mať problémy so spaním,
  • mať problémy s rovnováhou,
  • mu vytekať z uška zapáchajúca tekutina,
  • sa mu dočasne zhoršiť sluch.
  • Akútny zápal stredného ucha sa lieči systémovými antibiotikami (v sirupe alebo tabletkách). V niektorých prípadoch je potrebné hnisavý obsah zo stredného ucha uvoľniť, a preto sa blanka bubienka nareže (tzv. paracentéza, myringotómia). Toto narezanie sa časom samo spontánne zahojí. Lekári zároveň odporúčajú, aby sa dieťaťu pravidelne preplachoval nos slanými roztokmi a do nosa sa mu aplikovali kvapky, aby mu odpuchli sliznice nosa. V prípade potreby pomáhajú lieky proti bolesti a horúčke.
  • Tip od lekára: Ak má vaše dieťa sople a náhle sa v noci zobudí na výraznú bolesť uška, odporúča sa podať mu liek proti bolesti, ktorý má aj protizápalovú zložku (napríklad Nurofen, Brufen). Ak sa stav po pol hodine upraví, pravdepodobne išlo len o zápal samotnej blanky bubienka – tzv. myringitídu. Ak sa stav neupraví, je nutné vyhľadať ORL lekára.
Chronický tubotympanický katar/chronická sekretorická otitída (catarrhus tubotympanalis, otitis media secretorica)

Eustachova trubica zabezpečuje, aby bolo stredné ucho vyplnené vzduchom a  správne sa v ňom vyrovnával tlak. Zároveň umožňuje, aby cez ňu mohlo odtekať malé množstvo tekutiny, ktoré sa prirodzene tvorí v strednom uchu zdravého človeka.

Eustachova trubica u detí je však kratšia a horizontálnejšie uložená ako u dospelých, čo môže spôsobiť, že sa tekutina nemôže prirodzene dostať zo stredného ucha preč.

Ešte väčšie problémy s prirodzeným odtekaním tekutiny a prevzdušňovaním stredného ucha sa dejú vtedy, ak je sliznica Eustachovej trubice opuchnutá alebo je jej ústie v nosohltane utlačené zväčšenou nosohltanovou mandľou. Vtedy sa nový vzduch nevie dostať do stredného uška a starý vzduch sa postupom času vstrebe. 

V strednom uchu sa tak vytvorí podtlak a bunky sliznice v strednom uchu začnú produkovať ešte vo väčšej miere tekutinu. Tekutina (sekrét), ktorá vyplní stredné ucho, je zo začiatku číra a riedka, ale neskôr sa začne zahusťovať.

Následkom podtlaku a tekutiny v uchu, znejú deťom slová a zvuky okolia tichšie. (Znie to, akoby ste si zapchali uši prstami, mali v ušiach zaľahnuté alebo počuli praskanie a žblnkanie.) Tento stav nie je bolestivý, spôsobuje však dočasnú alebo chronickú prevodovú poruchu sluchu ľahkého až stredne ťažkého stupňa.

Ak sa lekár pozrie otoskopom do uška dieťaťa, zvyčajne pri infekcii stredného ucha uvidí červenkastý a vyklenutý bubienok. Bubienok sa pre tekutinu za ním nehýbe tak, ako by sa mal. Zbieranie tekutiny za bubienkom sa potvrdí aj na tympanometrickom vyšetrení, dieťa má B krivky.

Blízko Eustachových trubíc, tam, kde vyúsťujú do nosohltana, sa nachádza nosohltanová mandľa – tkanivo, ktoré je súčasťou imunitného systému a pomáha organizmu bojovať s infekciami. Úlohou tohto tkaniva je chrániť dieťa pred útokmi tých baktérií a vírusov, ktoré sa dostávajú do tela pri dýchaní.

Nadmerne zväčšená nosohltanová mandľa (tzv. adenoidné vegetácie) sa prejaví ťažkosťami s dýchaním cez nos – dieťa dýcha hlasne cez deň, pri dýchaní má pootvorené ústa a v noci chrápe, môže trpieť i pauzami v dýchaní (tzv. „sleep apnoe syndróm“).

K zväčšeniu nosohltanovej, ale aj oboch krčných mandlí môže dôjsť vtedy, keď sa baktérie dlhodobo v mandliach uchytia a chronicky sa v nich udržiavajú. Infekcia sa tak môže opakovane prenášať cez Eustachovu trubicu do stredného ucha.

Ak sa ukáže, že je nosohltanová mandľa príčinou častých infektov stredného ucha, lekár ju môže operatívne odstrániť. Počas operácie sa zároveň môžu vložiť do bubienka maličké ventilačné trubičky (stipuly, gromety), aby do stredného ucha mohol prúdiť vzduch i z vonkajšieho zvukovodu a tekutina sa vylučovala i doň.

Trubičky sa zvyčajne odporúčajú u detí, ktoré majú pre tekutinu v strednom uchu zhoršený sluch niekoľko mesiacov. V bubienku sú prítomné asi rok – dovtedy môžu spontánne vypadnúť alebo ich dieťaťu odstráni ORL lekár. V niektorých prípadoch sa musia trubičky vložiť opakovane.

  • Ak má dieťa trubičky v bubienku, musíte dohliadnuť, aby mu pri sprchovaní alebo kúpaní nenatiekla voda do zvukovodu – použijete vatu alebo ušné upchávky z lekárne, pri plávaní je dobré použiť okrem upchávok i kúpaciu čapicu.
  • Dlhodobý obsah v strednom uchu je vážnym problémom u detí, ktoré už majú percepčnú poruchu sluchu. Je to preto, lebo množstvo a kvalita zvukov, ktoré dieťa s načúvacími prístrojmi počuje, sa ešte viac zníži, čo môže znova sťažiť komunikáciu s dieťaťom aj jeho učenie sa jazyka. Ak prevodová porucha sluchu dlhodobo pretrváva, je nutné zvážiť, či nepomôže dočasné zosilnenie načúvacích prístrojov. Poraďte sa s foniatrom, ak máte pocit, že vaše dieťa s percepčnou poruchou sluchu dlhodobo reaguje menej.
  • Tekutinu v ušku nemusí sprevádzať bolesť v ušku, a preto vám môže dlhšie trvať, kým si všimnete, že sa niečo deje so sluchom dieťaťa. Napriek tomu, že už má vaše dieťa dobre nastavené načúvacie prístroje, začnete si všímať, že postupne menej a menej reaguje na meno, neuposlúchne príkaz na väčšiu vzdialenosť, častejšie je unavené, frustrované a nesústredené v hlučnom prostredí ulice, škôlky alebo školy.

Čo môžete urobiť, aby ste znížili riziko opakovania sa infekcie stredného ucha?

  • Dojčite materským mliekom – výskum ukazuje, že dojčenie môže redukovať riziko častých infekcií stredného ucha u malých detí. Je to preto, že materské mlieko obsahuje proteíny, ktoré pomáhajú zabrániť vzniku zápalov. Táto ochrana funguje do určitej miery aj po tom, čo dieťa prestanete dojčiť.
  • Nenechávajte dieťa zaspávať s fľašou, pretože mu môže zatekať mlieko do nosohltanu, čo môže ovplyvniť funkciu sluchovej trubice.
  • Obmedzte celodenné nosenie cumlíka – satie podporuje prienik hlienu do Eustachovej trubice.
  • Naučte dieťa vyfúkať si nos čo najskôr správne – každú dierku samostatne. Ak fúkať nevie, soplíky odsávajte. Zatekajúci hlien môže zvyšovať riziko usadenia baktérií a následnej infekcie stredoušia.