Kochleárny implantát je veľmi drahý prístroj, ktorý na Slovensku nosia deti už od jedného roka. Deti v tomto veku sú však prirodzené zvedavé a preto majú často tendenciu skladať si kochleár dole, žuť ho alebo si ho aspoň prezerať. Samozrejme, späť si ho už nasadiť nedokážu :-)

Staršie deti sú zase aktívne – radi skáču, točia sa, váľajú sa po zemi a preto môže byť občas veľmi náročné udržať kochleáre na ich hlavičke. Rodičia preto v snahe, aby dieťa procesor nestratilo alebo ho nedávalo neustále z hlavy dolu, používajú na upevnenie prístroja na hlavičke dieťaťa rôzne pomôcky. Niektoré z nich je možné zakúpiť u špeciálnych predajcov, iné si tvoriví rodičia vyrábajú sami doma.

Čelenka

použiť môžete čelenku, ktorá je dierkovaná a prepúšťa zvuky k mikrofónu (vľavo), športovú čelenku, ktorá zafixuje napríklad kompaktný procesor (Rondo, Kanso), tenkú detskú čelenku s uškami, ktorú si môžete vyrobiť aj doma alebo špeciálnu čelenku Hearing Henry. Farebné širšie aj užšie čelenky na kochleárne implantáty môžete zakúpiť napríklad na Vendsy.cz

  • „My sme používali obyčajné čelenky. Dosť sa nám osvedčila i šatka na piráta, s ktorou chodil aj do vody na dovolenke. Cca po 8 mesiacoch si zvykol tak, že má kochleáriky voľne a len čo sa mu zošmykne cievka, hneď si ju nasadí. Ak mu spadne procesor, tak príde za nami si ho nasadiť.“
Špeciálna čiapka

čiapka, ktorá je špeciálne vyrobená tak, aby prepúšťala zvuky a zároveň zabránila detským ručičkám pred sťahovaním prístroja z ucha. Originál sa predáva s názvom Silkawear (obrázok vľavo). Jej obdobou môžu byť čiapky ušité z ľahkého materiálu, ktorý má po bokoch, kde sa nachádzajú mikrofóny prístrojov veľa dierok.

Ušná koncovka

môže pomôcť zafixovať kochelár za uchom. Je to rovnaká, individuálne vyrobená koncovka akú dieťa nosilo s načúvacími prístrojmi. Koncovku je možné pripevniť k vonkajšej časti kochleárneho implantátu. Deti, ktoré nosili načúvacie prístroje, sú často na koncovku zvyknuté a jej nosenie im preto neprekáža.

Active Wear (Medel)

Cieľom tohto riešenia je umiestniť za ušnicu dieťaťa iba malý procesor s mikrofónom a samotnú batériu zavesiť cez špeciálny káblik a štipec na oblečenie. Takéto riešenie rešpektuje ideálne miesto pre zachytávanie zvuku aj následnú lokalizáciu.

Lite wear case (Cochlear), Koala clip (Cochlear) a BabyWear (Medel)

Vo všetkých troch prípadoch je procesor spolu s batériou umiestnený na tričku dieťaťa špeciálnym klipom. Takéto riešenie je vhodné pre deti, ktoré netolerujú procesor za uchom alebo majú ušnicu veľmi jemnú a ohýba sa im. Umiestnenie procesoru (mikrofónu) však nie je ideálne, pretože sníma zvuk ďaleko od ušnice, čím sa sťažuje prirodzená lokalizácia zvuku. Všetky riešenia vyžadujú káblik s dlhšou cievkou.

Lite Wear case od Cochlearu
Snugfit (Cochlear)

Špeciálne kovové C, ktoré obopne ušnicu zozadu a zafixuje tak za ňou kochleár. Snugfit sa predáva v troch veľkostiach.

  • Na uchytenie KI sme objednali Snugfit – také C okolo uška, lebo naše dievčence sú príliš akčné a obyčajné zavesenie by nevydržalo. A ako poistku máme šnúrku a klip, ktorý sa prichytí na oblečenie, pretože si poznáme deti a už neraz sme museli KI hľadať. Takto ostane prístroj zavesený na šatách. Máme aj EarGear, taký návlek na KI, ale ten používame len v prípade, že sa nám pretrhne silikónové očko na šnúrke, lebo dievčatá nosia aj okuliare a spolu s tým návlekom im to poriadne deformuje uško :( V zime a na jeseň/jar KI chráni ešte čiapka, keď ideme von, v lete používame širšiu čelenku, ak ideme na ihrisko.
Hugfit (Cochlear)

Silikónová gumička, ktorá obopne ušnicu spredu aj zozadu a navlieka sa na závesný hák kochleáru.

Šnúrky a klipsy na uchytenie na šatách a sponky na uchytenie cievky na vlasoch

zabraňujú strate prístroja pri hre alebo počas pohybových aktivít. Výrobcovia používajú pestré farby a pekné detské motívy, aby urobili prístroje pre deti atraktívnejšími. Šnúrky môžete doplniť aj s menom dieťaťa. Zaujímavé šnúrky s klipsami vyrába napríklad Vendsy.cz alebo Lola v letu. Obal s sponky na uchytenie cievky kochleáru o vlásky (coil case) o vlásky nájdete napr. na ciretentionsolutions.com

Mick lock (Cochlear)

je silikónová gumička, ktorá ma z jednej strany uško, ktoré sa navlieka na procesor a z druhej strany sa pripája na závesný hák kochleáru. Gumička sa zastriháva priamo na mieru, podľa veľkosti ušnice dieťaťa.

Ochrana kompaktných kochleárov

Rôzne čelenky (headband), obaly a sponky do vlasov (hair clip) na Kanso a Rondo môžete nájsť buď na stránke výrobcov alebo napríklad na stránke ciretentionsolutions.com , smartear.eu,

Kanso Halo Cochlear (priesvitný obal okolo kochleáru spojená so sponka na vlasy)
obal a sponky na vlasy
na Rondo Medel z
ciretentionsolutions.com
čelenky na Kanso aj Rondo na
smartear.eu
Ear Gear

Ear Gear je extra ochrana na načúvacie prístroje aj kochleárne implantáty. Chráni pred potom, špinou, vlhkosťou a stratou prístroja. Vyrába sa v rôznych veľkostiach (podľa modelu kompenzačnej pomôcky) aj rôznych farbách.

Aqua súprava na závesné aj kompaktné implantáty

vďaka nej môže dieťa používať kochleárny implantát aj vo vode.