A. Infekcie a choroby mamy počas tehotenstva
B. Infekcie a choroby mamy počas pôrodu

A. Infekcie a choroby mamy počas tehotenstva

Niektoré infekcie u mám v tehotenstve (napr. cytomegalovirus, rubeola, toxoplazmóza, syfilis, ovčie kiahne alebo pásový opar) predstavujú veľké riziko pre bábätká v brušku (vírus prenikne cez placentu a nakazí dieťatko). V dôsledku týchto infekcií sa deti často narodia predčasne a s rôznymi vývojovými poruchami. U bábätka podľa druhu infekcie dochádza k poškodeniu sluchu, zraku (šedý zákal, poruchy sietnice), kataraktom, problémom so srdiečkom a mentálnemu postihnutiu. Veľkosť straty sluchu sa u detí líši. V niektorých prípadoch môže viesť k poruche sluchu aj preeklampsia (ochorenie ciev placenty), pri ktorej často dochádza k predčasnému pôrodu a následným zdravotným komplikáciám alebo gestačná cukrovka (cukrovka počas tehotenstva).

Cytomegalovírus (CMV)

V  poradniach pozorujeme čoraz vyšší výskyt detí, ktoré stratili sluch následkom CMV infekcie. Odhaduje sa, že porucha sluchu, ktorá vznikla ako následok vrodeného CMV, je zodpovedná až za 25 % negenetických príčin poruchy sluchu. 

Vo vyspelých krajinách sa narodí s vrodeným (kongenitálnym) CMV 1 zo 150 novorodencov, avšak iba menej ako 10 % týchto novorodencov má pri pôrode prejavy infekcie. Časť detí sa narodí predčasne, s nízkou pôrodnou hmotnosťou, pľúcnymi problémami, žltačkou, anémiou, zväčšenou pečeňou a slezinou, škvrnami na koži alebo zápalom očných spojoviek. U ďalších detí sa neskôr preukáže aj porucha sluchu, zraku, oneskorenie motoriky alebo myslenia rôzneho stupňa.

Sú deti, ktoré boli nakazené CMV vírusom počas tehotenstva, ale nemajú príznaky choroby pri  narodení. Príznaky sa môžu rozvinúť v priebehu niekoľkých mesiacov až rokov. Ak máte podozrenie, že zdravotné komplikácie vášho bábätka mohli byť spôsobené CMV infekciou v tehotenstve, spätné stanovenie diagnózy je tým ťažšie, čím je dieťa staršie.

Vrodená infekcia u novorodencov sa môže zisťovať z moču a/alebo krvi. Hlavne u detí do 1 roka sa dá zistiť spätne z tzv. suchej kvapky krvi, ktorá sa odoberá dieťatku pri pôrode a skladuje sa v centrálnom archíve v Banskej Bystrici. Požiadať o jej vyšetrenie môže váš pediater aj ORL lekár.

Až 50 % detí s vrodenou CMV infekciou má poruchu sluchu. Porucha sluchu môže byť jednostranná aj obojstranná. Môže byť ľahká až veľmi ťažká, zvyčajne sa však s vekom dieťaťa zhoršuje a niekedy sa končí hluchotou. Ako sme už spomenuli, porucha sluchu nemusí byť prítomná už pri narodení. Môže vzniknúť ako následok vrodenej CMV infekcie aj v neskoršom veku, a preto sa odporúča absolvovať kontrolné vyšetrenia sluchu 1x za pol roka do veku 3 rokov a následne 1x za rok aj vo vyššom veku.

Niektoré fakty o CMV infekcii

  1. CMV je rozšírený vírus, ktorý zostáva v tele po celý život. Odhaduje sa, že sa ním vo vyspelých krajinách nakazí 50 – 80 % dospelej populácie. Infikovať sa môžete slinami, kašlaním a smrkaním (kvapôčkovým prenosom), pri pohlavnom styku s človekom, ktorý má CMV, alebo prijatím krvi od človeka s CMV. Väčšina ľudí ochorie na CMV vo veku medzi 15 až 17 rokom života, ale nakaziť sa môžete kedykoľvek.
  2. CMV infekcia nemusí mať u zdravého dospelého človeka skoro žiadne príznaky. Veľké riziko však predstavuje pre bábätko mamičky, ktorá sa prvýkrát stretla s CMV v tehotenstve, a preto nemá vybudované protilátky. Cytomegalovírus má totiž schopnosť prechádzať aj cez placentu, čo môže vážne poškodiť zdravie bábätka.
  3. Niekedy sa CMV infekcia prejaví ako mononukleóza (vysoká teplota, bolesti hrdla, opuchnutie krku). Vážnejšie problémy sa môžu objaviť u ľudí s oslabeným imunitným systémom (zväčšené lymfatické uzliny, zväčšená pečeň, resp. zhoršené pečeňové testy, bolesti hlavy a bolesti hrdla, horúčka alebo pretrvávajúca zvýšená teplota, zápal pľúc, mozgu, pažeráka, hrubého čreva aj očného pozadia).
  4. CMV patrí do skupiny herpetických vírusov (vírus herpesu, pásového oparu, kiahní aj EBV vírus – pôvodca infekčnej mononukleózy). Tieto vírusy majú jednu podobnú vlastnosť a to, že po tom, čo sa nimi nakazíte, už ostanú v tele po celý život. V prípade, že je vaše telo oslabené a jeho imunita sa zhorší, príznaky choroby sa môžu u vás znova prejaviť.

Na Slovensku sa združili viacerí rodičia detí s CMV a poruchou sluchu do OZ Spolu proti CMV.

Rubeola (ružienka)

patrí k vírusovým ochoreniam, ktoré väčšina ľudí prekoná v detskom veku bez väčších komplikácií. V súčasnosti sa deti očkujú vakcínou (MMR), ktorá výskyt tohto ochorenia výrazne znížila, čím sa automaticky znížil počet žien, ktoré sa nakazia rubeolou počas tehotenstva.

Rubeola sa prenáša blízkym kontaktom s chorým človekom alebo vzduchom. Prejavuje sa červenými vyrážkami, ktoré sa objavia naraz na celom tele, najviac bývajú zasiahnuté tvár a trup. U detí je typická mierna teplota a bolesť v krku (zväčšené krčné lymfatické uzliny), u dospelých sa k tomu môže pridať bolesť hlavy, nádcha, zápal očných spojiviek a zápal a opuch kĺbov. Pri rubeole si po prekonanej infekcii telo vytvorí dostatok protilátok, takže sa choroba nezvykne v dospelosti vrátiť.

Napriek tomu, že rubeola nie je nebezpečným ochorením pre narodené deti, veľké riziko predstavuje pre bábätká v brušku (vírus prenikne cez placentu a nakazí dieťa).  V dôsledku tejto infekcie sa deti narodia predčasne s rôznymi vývojovými poruchami. Často dochádza k poškodeniu sluchu, zraku (šedý zákal, poruchy sietnice), kataraktom, problémom so srdcom a mentálnemu postihnutiu. Ak ste sa nakazili rubeolou počas prvých 13 týždňov tehotenstva, riziko, že sa infekcia preniesla na vaše dieťa, je veľké. Riziko poškodenia plodu klesá s dĺžkou tehotenstva a po 16. týždni sa výrazne znižuje. Infekcia na konci tehotenstva nespôsobuje vývojové chyby, ale novorodenec sa môže narodiť vážne chorý s  rizikom, že sa u neho časom rozvinie cukrovka.

Toxoplazmóza

je ochorenie, ktoré sa prenáša na ľudí z nakazených zvierat. Toxoplazmózou sa môžete nakaziť tým, že zjete polosurové hovädzie alebo jahňacie mäso, zle očistenú zeleninu, infikované vajcia alebo nepasterizované mlieko. Rizikové je zároveň nedodržanie hygieny po tom, čo ste prišli do kontaktu so zeminou alebo pieskom, kde sa môžu nachádzať výkaly mačiek (napríklad na nezakrytom detskom pieskovisku). 80 % ľudí s toxoplazmózou nemá skoro žiadne príznaky a mnohé tehotné ženy majú protilátky, ktoré chránia dieťa pred infekciou. Medzi príznaky môže patriť horúčka, bolesti svalov, kĺbov, hlavy, hrdla, zväčšenie lymfatických uzlín na krku, únava, vyrážka na koži (červená, zapálená vyčnievajúca nad povrch kože), zväčšenie pečene a/alebo sleziny.

Pokiaľ sa budúca mamička nakazí po prvýkrát toxoplazmózou tesne pred otehotnením alebo počas prvého trimestra, zvyčajne o bábätko príde, pretože parazit infikuje placentu a nakazí dieťatko. Pri infekcii v druhom trimestri sa u detí objavujú závažné problémy so zrakom (hlavne sietnicou a cievovkou), sluchom, hydrocefalus, mentálne postihnutie a ďalšie ochorenia. Čím neskôr sa plod nakazí, tým je riziko porúch a poškodení menšie.

Syfilis

je pohlavná choroba spôsobená baktériami, ktorá sa lieči antibiotikami. Ochorenie sa prenáša najčastejšie pohlavným stykom alebo priamym kontaktom s postihnutými miestami na koži a sliznicou nakazeného človeka. Vred sa po určitej dobe objavuje najčastejšie na  genitáliách alebo ústach. Odtiaľ sa rozšíri infekcia do celého tela a prejaví sa rôznymi vyrážkami na slizniciach a koži, bolesťami hlavy a vypadávaním vlasov. Neliečený syfilis môže vážne poškodiť všetky orgány – najčastejšie kožu, kosti, srdce, mozog a miechu. V neskorších štádiách môže viesť k duševným poruchám a smrti.

Syfilis sa môže počas tehotenstva alebo pôrodu preniesť na bábätko a spôsobiť podľa štádia ochorenia mamy rôzne problémy so zrakom, sluchom, pečeňou, slezinou, kosťami, krvou, pľúcami, kožou až smrť. Príznaky syfilisu u bábätka pritom nemusia byť zjavné hneď pri narodení, môžu sa objaviť aj neskôr, počas prvých mesiacov života.

Ovčie kiahne a pásový opar

Rovnaký vírus – varicella zoster, ktorý spôsobuje ovčie kiahne (hlavne u detí), zapríčiňuje pásový opar u dospelých. Vírus sa dostáva do organizmu vzduchom aj dotykom s typickým mokvajúcim pľuzgierom.

Ak ste nemali kiahne a stretnete sa s vírusom, dostanete ovčie kiahne. Ak ste už ovčie kiahne prekonali, vírus ostáva celoživotne v tele. Protilátky neznamenajú, že máte imunitu voči opätovnej aktivácii. Vírus sa môže znova aktivovať pri nadmernom strese a oslabení imunity a prejaví sa v podobe pásového oparu. U dospelých sa pásový opar prejaví sčervenaním kože a pľuzgiermi na jednej strane tela, ktoré sa objavia na tvári pozdĺž trojklanného nervu a na hrudníku pozdĺž rebier. Pľuzgiere sú vyplnené čírym obsahom. Ochorenie je zvyčajne veľmi bolestivé. Výraz pásový opar nie je z toho, že sa prejavuje v oblasti drieku, ale z toho, že sa prejavuje ako pás bolesti a vyrážok na tele.

Ak sa týmto vírusom nakazí tehotná mamka a prenesie ho na dieťatko počas vnútromaternicového vývoja, vedie to často k vážnym poškodeniam bábätka (vývojové chyby končatín, zjazvenie kože, zápal očí, porucha sluchu, poškodenie mozgu). V prípade tehotných žien spôsobujú ovčie kiahne závažnejšie poškodenia bábätka ako pásový opar. Riziko poškodenia bábätka je najvyššie na konci prvej polovice tehotenstva. Ak ku infekcii dôjde pár dní pred pôrodom alebo 48 hodín po ňom, novorodenec sa môže narodiť so život ohrozujúcou infekciou.

Gestačná cukrovka (cukrovka počas tehotenstva)

To, že u ľudí s prediabetom je riziko poruchy sluchu až o 30 percent vyššie, je dobre známe.  V poslednej dobe však výskumy ukazujú, že zvýšené hodnoty cukru u tehotných mám, môžu byť rizikovým faktorom aj pre sluch ich nenarodeného dieťaťa. Niektoré štúdie ukázali, že u detí diabetických mám sa omnoho častejšie vyskytujú genetické syndrómy spojené s OAVS (Oculoauriculo-Vertebral Spectrum) a porucha sluchu u týchto detí sa objavuje až v 46 percentách.

Preeklampsia

je vážne ochorenie ciev placenty. Objavuje sa zväčša ku koncu gravidity. Ochorenie sa potvrdí, ak má mama po 20. týždni tehotenstva niekoľko dní po sebe tlak nad 140/90  a ten aj napriek liečbe neklesá a v moči sú prítomné bielkoviny (300 mg/24 h). Dôležité je zachytiť už prvé príznaky tohto ochorenia. Môže nimi byť stúpajúci tlak, zvýšená únava, bolesti hlavy, neostré videnie a opuchy končatín, ktoré sa objavia nielen po námahe, chôdzi, ale i ráno po prebudení. Rizikové sú mamičky po 35. roku veku, ženy s nadváhou, ako i mamičky čakajúce dvojčatá či trojčatá.

Predpokladá sa, že následkom ochorenia zostanú cievy v placente zúžené.  Žene hrozí riziko poškodenia obličiek, pľúc, pečene, kardiovaskulárneho, autoimunitného alebo centrálneho nervového systému a dieťatko môže byť nedostatočne zásobené živinami a kyslíkom. Vnútorné ucho je citlivé na mnohé tieto choroby, a preto riziko trvalej poruchy sluchu a poškodenia kochley významne štatisticky stúpa hlavne u mamy, zriedkavo aj u jej dieťaťa. Strata sluchu sa prejavuje hlavne na hlbokých frekvenciách.

B. Infekcie a choroby mamy počas pôrodu

Niekedy môže mama preniesť infekciu, ktorá spôsobí poruchu sluchu, na dieťa počas pôrodu.

Streptokokus skupiny B (GBS)

je baktéria, ktorá sa v poslednom trimestri nachádza vo vagíne až u 20 % tehotných žien. Táto baktéria môže spôsobiť život ohrozujúcu infekciu (sepsu), infekciu krvi, meningitídu alebo zápal pľúc u novorodencov. Skupina B strep. sa líši od skupiny A strep., ktorá spôsobuje ochorenia hrdla. Väčšina žien, ktoré majú skupinu B strep., o tomto ochorení nevie, keďže sa necítia byť choré.

Ak sa mama nainfikuje touto baktériou v prvých dvoch týždňoch po oplodnení, infekcia môže spôsobiť poruchu sluchu, zraku a mentálne postihnutie. Ak sa mama nainfikuje neskôr a tesne pred pôrodom sa z výterov zistí, že má v pošve skupinu B strep., lekár jej počas pôrodu podá liek do žily, ktorý ochráni dieťa pred nákazou pri prechode vagínou. Ak sa tak nestane, dieťa sa môže počas pôrodu touto baktériou nakaziť. Ochorenie sa zvyčajne prejaví počas prvých týždňov života, ale môže sa objaviť až do 3. mesiaca veku dieťaťa. Jeho príznakmi môže byť infekcia krvi, zápal pľúc, poškodenie mozgu alebo meningitída, ktorá spôsobí poruchu sluchu.

Herpes (HSV)

Poznáme dva druhy herpesu:

  • Prvý spôsobuje pľuzgiere väčšinou na perách, ústach a tvári. Tento je nazývaný typom 1 (HSV-1).
  • Druhý spôsobuje pľuzgiere predovšetkým na genitáliách. Tento je nazývaný typom 2 (HSV-2). Objavuje sa až 3-krát častejšie počas tehotenstva ako mimo neho a jeho priebeh je zložitejší.

Prvým typom herpesu sa môžete nakaziť, keď

  • infikovaná osoba kašle alebo smrká blízko vás,
  • slinami, keď pijete z pohára, ktorý mala predtým infikovaná osoba v ústach alebo
  • priamym kontaktom, keď ju pobozkáte na pery, kde má herpes.

Druhý typ získate tým, že máte pohlavný styk s infikovanou osobou.

Dieťatko sa môže nakaziť HSV-2 počas pôrodu. Dôsledkom nákazy môže byť porucha sluchu, zraku, problémy s kožou, pľúcami, pečeňou, prípadne zápal mozgu. Vaginálny herpes môže byť indikáciou na cisársky rez.