Vyberte si pravidelné pokojné obdobie dňa, kedy budete s dieťatkom spolu čítať. Tieto rutiny (rituály) sú veľmi dôležité hlavné pre bábätká, pretože im dávajú istotu, že sa príjemné veci pravidelne opakujú znova a znova.

Mnoho rodičov číta tesne pred spaním (poobedňajším aj večerným), niektorí hneď ráno, kým vylezú deti z postele. Výbornou príležitosťou je pravidelné čítanie s plastovými a vodeodolnými knižkami počas každodenného kúpania.

Vravíte, že vám napriek všetkej snahe popri každodennom zhone neostáva na čítanie čas? Príležitosti na čítanie a rozvíjanie gramotnosti je počas dňa nespočetne veľa, len ich musíte vedieť zapracovať do bežných každodenných aktivít. Skúste sa inšpirovať nasledujúcimi tipmi.

  • Či už idete na dlhý výlet alebo cestujete ráno do škôlky, zoberte si knižku do auta. Nechávajte si pre istotu niektoré knižky cielene v aute, aby boli vždy poruke, ak by ste si ráno zabudli zobrať nové. V aute sa zároveň môžete hrať so škôlkarmi hry na písmenká pozorujúc billboardy alebo názvy obchodov – „Kto vidí písmeno A?“.

 

  • Čakanie u lekára alebo v dlhom rade na úrade prebehne príjemnejšie, keď vytiahnete knižku alebo časopis, ktorý si dieťa samo ráno zbalilo.

 

  • Počas nakupovania poproste svojho škôlkara, aby vám „prečítal“ obrázky na krabiciach, ktoré ste nakúpili a porozprával vám o nich. Ukážte mu rozdiel medzi obrázkom a textom.
  • Varenie je ideálny priestor pre čítanie a rozvíjanie slovnej zásoby. S menšími deťmi si môžete nahlas čítať recepty a cvičiť slovnú zásobu tak, že ich poprosíte, aby priniesli múku, vajce alebo soľ.

    Tie staršie vám môžu skúsiť sami hovoriť, koľko múky alebo cukru musíte odvážiť, koľko vajíčok použiť. Uvidíte, aké nové kulinárske diela vám z takejto spolupráce vzniknú :-)

 

Povzbuďte dieťa, ktoré začína čítať, aby vám povedalo, čo máte zapísané v nákupnom zozname. Zoznam si môžete spolu s ním vytvoriť ešte doma z obrázkov vystrihnutých z letákov a slov k nim prilepeným.

  • Poproste vašich príbuzných, aby pravidelne posielali vášmu dieťatku pohľadnice alebo krátke listy. Zatiaľ, čo vy budete čítať každodenné listy a výpisy z bánk a úradov, dieťa si môže vytiahnuť svoje listy a pohľadnice a čítať tiež.

    Povzbuďte ho, aby nakreslilo alebo napísalo pohľadnicu späť. Hovorte o tom, že je nutná adresa, aby list došiel kam má a poštár ho vedel doniesť blízkej osobe. Staršie dieťa môže skúsiť čítať alebo písať pod vašim vedením krátky e-mail alebo SMS správu.

 

  • Aj upratovanie občas prináša chvíle, kedy si dieťa počas toho, ako spolu umývate riad, dlážku alebo čistíte okná, cielene prezerá obrázky alebo symboly na čistiacich prostriedkoch.

    Využite to a hovorte s ním o tom, čo na obrázku vidí. Ak dieťa v danom momente upratovať nemôže alebo nechce, môžete ho skúsiť poprosiť, či by vám chvíľu „čítalo“ z jeho obľúbenej knižky, aby vám práca ubehla rýchlejšie :-).

 

  • Uistite sa, že má vaše dieťa vo svojom voľnom čase priestor na samostatné čítanie. Pomôžte mu rozdeliť čas medzi čítanie, TV a počítač.

Zo začiatku čítajte nahlas s bábätkom niekoľko minút, viac krát za deň. Ak vaše dieťatko stratí záujem skôr, ako stihnete prečítať všetky strany, nevadí. Čítajte tie strany o ktoré prejaví záujem. Postupom času, ako bude dieťatko rásť, predlžujte dobu čítania na 15 minút viac krát za deň.

  • Rada rodičov: Majte knižky poruke v každej miestnosti –  Je to ako s čokoládou. Ak ju máte radi a čokoláda je dostupná v každej miestnosti, vždy si kúsok uzobnete, keď idete okolo. Aj s čítaním je to tak. Mali sme knižky všade – v kuchyni, kúpeľni, vedľa nočníka. Ako sa Riško tmolil bytom, vždy mu na nejakú knižku padol zrak, chvíľu ju prelistoval, ožul a potom nechal tak. 

Čitateľský kútik

Rodičia majú rozdielne predstavy o tom, ako organizovať hrací priestor dieťaťa. Zatiaľ, čo niektorí prehľadne uložia na nízku poličku pár hračiek a kníh, iní majú hračky a knižky spolu poskladané v krabiciach. Akokoľvek to doma máte, skvelým nápadom je vytvoriť v byte špeciálne, dobre osvetlené miesto na čítanie a písanie.

V čitateľskom kútiku môže dieťa mať:

  • koberec, vankúšik alebo tulivak pre vytvorenie útulnej atmosféry
  • nízky stolík so stoličkou na písanie, kreslenie a tvorenie
  • zorganizované poličky s knižkami, komiksmi, časopismi, letákmi. Niektoré knižky môžu byť otočené prednou obálkou voči izbe, aby prilákali pozornosť dieťaťa.
  • krabicu s pohľadnicami, listami
  • albumy, tvorivé zápisníčky, zážitkové knižky, zakladače, obálky, kalendáre
  • magnetické písmená, malú tabuľu na kriedy alebo fixky
  • papiere, ceruzky, pastelky, fixky, štetce s farbou, pečiatky
  • jednoduché slovné hry a puzzle
  • bábky k divadielku
  • CD prehrávač, na ktorom si môže dieťa púšťať audioknihy.

V kútiku meňte materiál priebežne. Pridávajte knižky, ktoré súvisia s ročným obdobím alebo aktuálnym záujmom dieťaťa. Nechajte sa inšpirovať najbližšou knižnicou pre deti a mládež. Kútik prispôsobte veku dieťaťa.

Čím menšie dieťa máte, tým menej predmetov by v ňom malo byť, aby sa dieťatko necítilo zahltené a nevyťahovalo jednu vec za druhou bez skutočného ponorenia sa do aktivity.

Umožnite dieťaťu, aby malo v byte výstavku výtvorov, ktoré napísalo alebo nakreslilo. Podporte ho, aby vytváralo vlastné projekty – knižky zážitkov, koláže, plagáty, recepty alebo nákupné zoznamy, ktoré ozdobí vlastnými alebo vystrihnutými obrázkami, jednoduchými slovami a vyvesí na výstavke.

Deti bývajú hrdé na svoje výtvory a radi sa pochvália priateľom alebo starým rodičom, čo nakreslili a napísali. Je to špeciálny čas, ktorý povzbudzuje dieťa ku komunikácii.

V predchádzajúcom texte ste sa dozvedeli veľa tipov, ale čo z toho, keď vaše batoľa nevydrží pri aktivite dlho? Nie ste v tom sami. Rodičia, ktorí už batoľa v dome mali vedia, že udržať dieťa v tomto veku sedieť je často nadľudská snaha. Ako teda čítať, kresliť, pracovať?

  • Nenúťte dieťa čítať knihu, ponúkajte mu však čítanie znova a znova. Pamätajte si, že chcete, aby malo dieťa čítanie spojené s príjemným pocitom a nie s odmietaním. Ak ste napätí, radšej čítanie na chvíľu odložte a ponúknite ho dieťaťu o trochu neskôr.
  • Niektorým deťom stačí prelistovať pár strán a pokračovať vo svojej hre. Nevadí, nechajte knižky na rôznych miestach. Niekoľko strán viac krát denne môže viesť k pravidelnému a dlhšiemu čítaniu.
  • Spomeňte si, že čítanie je len jednou (aj keď veľmi dôležitou) aktivitou, ktorá vedie ku skorej gramotnosti. Spievanie, hovorenie si príbehov, kreslenie, rýmovanie a vytlieskávanie sú ďalšie hravé činnosti, ktoré dieťatko intenzívne rozvíjajú a pripravujú do budúcnosti na čítanie a písanie.