je oblasť vývinu dieťaťa, v ktorej sa dieťa učí to najdôležitejšie v jeho živote: postarať sa samo o seba. Iste budete súhlasiť, že všetky vedomosti sveta by boli človeku nanič, keby sa nevedel obliecť, umyť, pripraviť si jedlo.

Táto dôležitá schopnosť úzko súvisí s vývinom motoriky, pretože dieťa musí dobre ovládať pohyby svojich rúk, celého tela, aby sa mohlo samo obliekať, zapínať gombíky, použiť WC.

Sebaobsluha je však niečo „navyše“, pretože súvisí s prirodzenou potrebou dieťaťa osamostatňovať sa od rodičov. Dieťa sa chce o seba postarať, zvládnuť všetko „ja sám!“.

Zo začiatku je to náročné: dieťa počas jedenia zašpiní nielen seba, ale aj celú kuchyňu, po upratovaní je neporiadok väčší ako predtým, z viacerých kvetov tečie voda, no dieťa sa tieto zručnosti nemá ako inak naučiť, len každodenným experimentovaním.

Čo mu môže pomôcť? Váš vzor. Ak vás dieťa uvidí, ako utierate prach, ako si odkladáte veci, ako zametáte, ako po použití WC spláchnete. Deti sa učia najmä pozorovaním činnosti dospelých. Vedia odpozorovať takmer presne činnosti rodičov a potom ich aj s odstupom niekoľkých dní zopakovať.

Rodičia v súčasnosti často v snahe deti „chrániť“ pred povinnosťami robia mnoho vecí za ne. Sebaobsluha je však jednou z dôležitých oblastí vývinu dieťaťa. Deti v predškolskom veku pritom rady pomáhajú a snažia sa postarať sa o seba: umyť si zuby, učesať sa, obliecť sa.

Nebojte sa nechať dieťa trochu sa „potrápiť“ pri obliekaní pančušiek, zapínaní gombíkov alebo viazaní šnúrok. Nechajte ho upratať si hračky a pomôcť vám pri utieraní prachu. Odmenou vám bude samostatné zdravo sebavedomé dieťa, ktoré sa vo svete nestratí.

Čo môžete dieťa učiť v oblasti sebaobsluhy vo veku:

Tri až štyri roky: veďte dieťa k samostatnému umývaniu sa, utieraniu sa do uteráka, k správnemu používaniu toalety. Učte dieťa smrkať a používať vreckovku. Učte dieťa samostatne sa obliekať, vyzliekať, obúvať sa a vyzúvať. Veďte ho k odkladaniu vecí na určené miesto (topánky do skrinky, oblečenie do skrine).

Štyri až päť rokov: dieťa v tomto veku sa už malo vedieť samostatne obuť a vyzuť, používať vreckovku. Malo by samostatne jesť, piť, učiť sa používať príbor. Deti by mali byť zapájané do upratovania bytu, detskej izby, ihriska.

Päť až šesť rokov: dieťa by malo vedieť samostatne používať toaletu, toaletný papier, splachovať. Malo by zvládnuť zaviazať šnúrky, používať celý príbor. Mohlo by vám pomôcť pri servírovaní pri rodinných obedoch, slávnostiach. Dieťa v predškolskom veku zvládne jednoduchšie úlohy pri starostlivosti o kvety a domáce zvieratká.

Ako môžete podporovať snahu o samostatnosť dieťaťa v sebaobsluhe?
  1. Nechajte dieťa už od raného detstva samo jesť: najprv väčšie kúsky potravy (banán, piškótka, chrumka), potom aj lyžicou. Aj keď bude kuchyňa niekoľko mesiacov špinavá, len takýmto každodenným „cvičením“ sa dieťa naučí samo pekne jesť.
  2. Podporujte dieťa v jeho snahe o čistotu: používanie WC, splachovanie, umývanie sa, česanie.
  3. Naučte dieťa umývať si ruky, tvár, vyčistiť si zuby, aj keď výsledok činností nebude ideálny.
  4. Umožnite dieťaťu pomáhať vám upratovať – malé deti milujú zametanie, utieranie prachu, polievanie kvetov.
  5. Podporujte dieťa v snahe obliekať sa a vyzliekať.
  6. Učte dieťa vyčistiť si nos vreckovkou.
  7. Umožnite dieťaťu krájať príborovým nožom mäkké potraviny: banán, cuketu, chlieb bez kôrky.
  8. Nechajte dieťa natierať na chlieb mäkké nátierky.
  9. Umožnite dieťaťu zapínať suché zipsy, zapínať gombíky, zipsy. Najprv položte dieťaťu svetrík alebo nohavice pred neho – napríklad na posteľ alebo na stolček. Je to jednoduchšie ako zapínať gombíky na oblečenom svetri.
  10. Nechajte dieťa polievať kvety a starať sa o domáce zvieratko (primerane jeho veku).